Evlilik Sebebiyle Vatandaşlık Başvurusu

Evlilik Sebebiyle Vatandaşlık Başvurusu

Yazar Hakkında
Bu yazı Türk Vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişilerin, evliliklerinde 3 seneyi doldurmalarının ardından TC vatandaşlığına nasıl başvuracakları ve hangi evrakları hazırlamaları gerektiğine ilişkin olup, Av. Mustafa Çağatay UĞUR tarafından kaleme alınmıştır.

Evlilik Sebebiyle Vatandaşlık: Ülkemizde vatandaşlık başvurusunda en çok rastladığımız sebep Türk Vatandaşı ile evli olanların başvurusudur. Bu başvuruda kişilerin sadece evli olmaları yeterli değildir. Evlilik Birliğinin en az üç (3) senesini doldurmuş olması ve çiftlerin birlikte yaşıyor olması ve Kamu düzeni, milli güvenlik ve genel ahlak açısından bir sakıncasının bulunmaması gerekmektedir.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Yetkili makam yabancının bulunduğu şehirdeki Valilik’tir. Örneğin: İstanbul’da başvuruları inceleme ve dosya açma işlemleri Valiliğe bağlı olarak hizmet vermekte olan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü‘dür. İstanbul’da Nüfus Müdürlüğü Aksaray’daki İl Emniyet Müdürlüğü’nün 100 metre ilerisindeki Valilik Ek Hizmet Binasının Giriş Katında Hizmet Vermektedir. İstanbul dışındaki tüm şehirlerimizde başvuru kabul işlemleri için bulunduğunuz valiliklerle irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.

Yurtdışında yaşamakta olan çiftler ise, evlilikte ön görülen süreyi doldurduktan sonra o ülkedeki Türk konsolosluğu aracılığıyla başvuru yapabilmektedirler. Başvuruyu inceleyen ve karar verme yetkisine sahip makam ise T.C İçişleri Bakanlığıdır.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Vatandaşlık başvurusunda dosyanızı açtırabilmeniz için öncelikle aşağıdaki istenen belgeleri eksiksiz tedarik etmeniz gerekmektedir. Evliliğe Dayalı Başvurular için VAT-6 Formu (aşağıda Formlar kısmındaki linki tıklayarak indirebilirsiniz) doldurarak yabancı tarafından imzalanması gerekmektedir. 

  • Yabancıdan istenen evrakların büyük bir kısmı yabancının T.C’deki kendi konsolosluklarından temin edilebilmektedir. Bu evrakları kendi konsolosluklarından temin edemezler ise ülkelerindeki Nüfus Müdürlüklerinden Apostilli olarak edinmeleri gerekmektedir. (Apostil ile gerekli açıklamalar aşağıda yazılmıştır)
  • Evrakların Apostilli olarak hazırlanmasının ardından ayrıca Noterden tasdikli olarak Türkçe’ye tercüme ettirilmesi gerekmektedir.
  • Tüm evraklarınız hazırlandıktan sonra “Başvuru Evrakları” öncelikle kontrol edilecek ve eksik evrak yoksa dosyanız açılarak size bir takip numarası verilecektir. Dosyanın açılmasının ardından dosya incelenmek üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderilmektedir. 

BAŞVURU SÜRECİ VE ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:

  • Başvuruda bulunacak Yabancının tüm evraklarındaki AD SOYAD ve DİĞER bilgiler birbirinin AYNI olması gerekmektedir. Örneğin; bir belgede ismi Natalya diğer belgede Natalia yazması halinde BAŞVURUSU İŞLEME ALINMAYACAKTIR.
  • Başvuru sırasında veya başvuru yapıldıktan sonra çiftlerin boşanması halinde vatandaşlık başvurusu reddedilecektir. Ancak vatandaşlık kararı geldikten sonra ayrılan çiftlerde hak kaybı olmayacaktır.
  • Sanıldığının aksine vatandaşlık başvurusu öyle hemen tamamlanan bir süreç değildir. Evlilik sebebi gibi en güçlü vatandaşlık başvurusunun dahi neticelenmesi 12 ay ile 24 ay arasında bir zamanı alabilmektedir.

MÜLAKAT VE İNCELEME İŞLEMLERİ:

Vatandaşlık başvurusunun işleme alınmasının ardından çiftler iki (2) defa farklı tarihlerde İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen Komisyon tarafından mülakata tabi tutulacaklardır. Mülakatlar yabancının yaşadığı şehirdeki Valilik bünyesindeki kurumlarda gerçekleştirilmekte ve eşler birlikte katılmaktadırlar. Ayrıca Polis tarafından ev ziyareti de yapıldığı kimi zaman görülmektedir. Yurtdışından başvurularda ise mülakat Konsolosluklar tarafından yapılabilmektedir.
 
BAŞVURUDA GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?
 
  • Başvuru formu (Form VAT-6),
  • Türk Vatandaşı Eşine ait tam açıklamalı Nüfus Kayıt Örneği,
  • Yabancının hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir Pasaport ve bunun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Yabancının kendi ülkesindeki Doğum Belgesi’nin APOSTİLLİ ve NOTERDEN tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Evlilik Türkiye’de yapılmış ise Uluslararası Evlenme Cüzdanı, Yurtdışında Evlenmiş olanların ilgili ülke makamlarından alınan Belge’nin APOSTİL ve NOTER tasdikli tercümesi,
  • Başvuru tarihinden itibaren ileriye doğru en az 3 aylık İkamet Tezkeresi yani Oturum İzni (Türkiye’de ikamet edenler için geçerlidir.)
  • Türk Vatandaşının ve varsa ortak çocuklarının Nüfus Cüzdanının Fotokopisi,

BAŞVURU FORMLARI ve EK BELGELER:

Evlilik Sebebiyle yapılacak olan başvuruda hazırlanacak evrakların en üstüne VAT-6 formu doldurup imzalanarak eklenecektir. VAT-6 Formu ⬅️ buradan indirebilirsiniz. Yazıcıdan çıktı alırken 2 sayfa olan formu önlü-arkalı olacak şekilde bastırmaya dikkat edin. Ayrıca Formun Eki niteliğinde olan ve evrak listesinin yeraldığı belge VAT-6 Form Eki ⬅️ buradan indirebilirsiniz. Bu belgeyi Kuruma vermeyeceksiniz, sizde kalacak olan Evrak Listesidir.

Evliliklerinde 3 yılı doldurmamış olan yabancılar, şayet Türkiye’de turistik dışında (Örneğin çalışma izni ile) 5 yılı doldurmaları halinde Genel Başvuru yolunu tercih edebilirler. Kimi zaman ise çalışma izni ile 3 yılı doldurup, daha sonradan evli olanlar, evlilikte 2 yılı doldurup Genel Başvuru yolunu tercih edebilirler. TC vatandaşlığı genel başvurusunda VAT-4 Formu ⬅️ kullanılmaktadır. Ayrıca bu başvuruda istenen evrak listesine Vat-4 Form Eki ⬅️ buradan ulaşabilirsiniz.  

Avukatlık ve Danışmanlık
Hukuk Büromuz İstanbul Etilerde Nispetiye Caddesi üzerinde bulunmakta olup, yabancılar hukuku konularında tecrübe sahibidir. ☎️ 0212 352 44 60 arayarak başvuru işlemlerinde Hukuki Danışmanlık için randevu alabilirsiniz.

APOSTİL ZORUNLULUĞU

Apostil, bir belgenin (orjinalliğini) gerçek olup-olmadığını tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan onay sistemidir. Uluslararası evrak dolaşımının artması sonucu ortaya çıkan bu ihtiyaç, 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla düzenlenmiştir. Burada önemli olan konu: Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerli olmasıdır. Hangi ülkelerin bu Anlaşmayı kabul ettiklerini bu linkten ulaşabilirsiniz. Apostili Kabul Eden Ülkeler Listesi 🔗 Apostili yapılmış belgeler (Örn. yabancının doğum belgesini kendi ülkesinden alıp, apostil yaptırdıktan sonra) artık Türkiye’de de geçerli olarak kabul edilecektir.
 
Apostil sözleşmesine üye olmamış bir ülkenin vatandaşı olan yabancılar, aldıkları belgeleri
– ya kendi konsolosluklarına onaylatıp, sonra Türkiye’deki ilgili kuruma sunmaları
– veya kendi ülkelerinden aldıkları belgeleri o ülkedeki Türk Konsolosluğundan onaylatmaları gerekmektedir. 
 
konumuz dışında olmakla birlikte Türkiye’den edindiğiniz bir belgeyi yurtdışında kullanmak isterseniz Apositili Nerede yaptırabileceğiniz hakkında bilgi verelim. Türkiye Cumhuriyeti’nde Apostil tasdik şerhi koymaya yetkili makamlar:
 
– İdari belgelere: Valilikler, Valiler, Vali adına Vali Muavinleri ve Hukuk İşleri Müdürleri, Kaymakamlıklar.
– Adli Belgelere: Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıkları.
 
Saygılarımızla,

Av. Mustafa Çağatay UĞUR

Yazarımız Avukat Çağatay Uğur‘un ⬅️ yabancılar hukuku ve diğer bilgilendirici yazıları için yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soru ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmından bizlere iletebilir veya bu yazıyı sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

10
Kimler Neler Demiş?

avatar
450
4 Comment threads
6 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
aliSamishule hashimovaAv. M. Cagatay UgurKerime Recent comment authors
  Subscribe  
Bildir
ali
Ziyaretçi
ali

Merhaba Ali ismim, başvuru hizmet bedeli Başvurudan sonra mı vergi dairesine yatırılır yoksa önce mi, başvurumuz istanbul da olacak kocaelideki vergi dairesine yatırıp makbuz alsam olur mu

Sami
Ziyaretçi
Sami

İyi günler .Biz evlilik yoluyla türk vatandaşlığı başvuru yaptık.turk eşim suç işledi .şimdi mahkemelik oldu .polis dava evraklarını istedi dosyamiza ekliyip nüfus müdürlüğüne gondericeklermis.4 buçuk seneden beri evliyiz 2cocugumuz var ve ben hiç bir aykira davranisda bulunmadım.Simdi türk eşimin suçu yüzünden bana red verebilirlermi.cevaplarsin sevinirim teşekürler.

shule hashimova
Ziyaretçi
shule hashimova

Selam ben yabanci uyrukluyum esim turk vatandasidir.2017 yilinda evlendik.bu yil vatandaslik ala bilirmiyim?ve bunun icin aile ikameti randevusunu nasil alcam kendim yapa bilirmiyim yoksa valilige falanmi gitmeliyim?

Kerime
Ziyaretçi
Kerime

Merhabalar ben Londra konsolosluguna vatandaşlık başvurusu için randevu almısım mulakat basvurusu nasıl yapabılırım yardımcı olursanız sevınırım teşekkürler

Scroll Up